fbpx
 

BlogiEdunvalvontavaltuutus – Tulevaisuuden suunnittelu ja ennakointi koskevat kaiken ikäisiä

1 heinäkuun, 20210

Haluatko turvata asioidesi hoidon myös tilanteessa, kun et enää itse ole kykenevä niitä hoitamaan?

Tulevaa on mahdotonta ennustaa ja siksi edunvalvontavaltuutus on syytä hoitaa kuntoon ajoissa. Mikäli menetät toimintakykysi äkillisesti vaikkapa muistisairauden vuoksi, on jo liian myöhäistä. Valtuutuksen voi nimittäin antaa vain silloin kun kykenet ymmärtämään valtakirjan merkityksen ja olet täysissä hengen voimissasi.

Edunvalvontavaltakirjalla voit etukäteen valtuuttaa läheisesi, esimerkiksi puolison, tai muun henkilön edustamaan itseäsi tilanteessa, jossa et sairauden, vanhuuden tai vastaavan syyn vuoksi pysty enää itse hoitamaan asioitasi. Edunvalvontavaltakirjassa voidaan määritellä, koskeeko valtuutus yksittäisiä asioita vai asioiden hoitoa yleisesti.

Edunvalvontavaltakirjalla varmistat, että asioitasi hoitaa yksilöllisesti joku, johon luotat. Ilman edunvalvontavaltuutusta päädyt toimintakykysi menetettyäsi yleisen edunvalvonnan asiakkaaksi. Esimerkiksi Etelä-Karjalan edunvalvontatoimiston edunvalvojilla on tällä hetkellä jokaisella noin 230–240 asiakasta ja näin ollen yksilöllinen palvelu on lähes mahdotonta. Lisäksi läheiselläsi on jo lähtökohtaisesti parempi tuntemus sinusta ja toiveistasi, kuin yleisellä edunvalvojalla.

Ilman edunvalvontavaltakirjaa joudut yleiseen edunvalvontaan. Läheisesi voidaan kuitenkin määrätä hakemuksesta edunvalvojaksesi. Tällöin läheisen toimivalta on kuitenkin huomattavasti pienempi edunvalvojana, kuin mitä se olisi mahdollista olla valtuutuksen myötä. Valtakirjalla voidaan myös poiketa useista säännöksistä ja helpottaa edunvalvojan työtä huomattavasti.

Yleisen edunvalvonnan piirissä olevan läheisillä ei myöskään ole oikeutta saada edunvalvonnan alaisen henkilökohtaisia tai taloudellisia tietoja. Edunvalvontavaltuutuksella tästäkin voidaan poiketa.

Valtuutus tulee voimaan vasta kun edunvalvontavaltakirja on Digi- ja väestövirastossa ja vahvistaminen on mahdollista vasta kun valtuuttaja on todistettavasti menettänyt kykynsä hoitaa asioitaan. Ennen vahvistamista valtuutettu ei voi toimia valtuuttajan puolesta.

Ota meihin yhteyttä niin laaditaan Sinulle ja perheen jäsenille edunvalvontakirja

Linkit:

Lue lisää palvelustamme

Digi- ja väestötietovirasto – holhous ja edunvalvonta

katso video aiheesta

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Toiminimi: 3Economix Oy  

Y-tunnus: 3205558-3  

VAT-numero: FI32055583 

3economix

© 3Economix Oy

010 212 8171
Seuraa meitä myös somessa!