fbpx
 

BlogiOikeudenkäyntikulujen kalleus hirvittää – vältä sopimusriidat ja ongelmat ennalta kanssamme.

14 heinäkuun, 20210

Nykypäivänä oikeudenkäyntikulut ovat nousseet kohtuuttoman suuriksi. Viimeisen vuosikymmenen aikana oikeudenkäyntikulut ja -kuluriski ovat kasvaneet huomattavasti. Hävitty oikeudenkäynti voi suistaa asianosaisen taloudelliseen ahdinkoon.

Asianosaisille oikeudenkäynnistä aiheutuvia kustannuksia kutsutaan oikeudenkäyntikuluiksi. Näistä tärkeimmät kululajit ovat oikeudenkäyntimaksu, korvaukset asianosaisen nimeämille todistajille ja asiantuntijoille, asianosaisen omat kulut sekä asianosaisen oikeudenkäyntiasiamiehen tai oikeudenkäyntiavustajan palkkio.

Lähtökohtaisesti asianosaiset vastaavat itse omista oikeudenkäyntikuluistaan, mutta heidän vastuutaan rajaa kuitenkin mahdollinen oikeusturvavakuutus ja oikeusapulainsäädäntö. Jos asianosaisella on oikeusturvavakuutus, vakuutusyhtiö voi korvata osan oikeudenkäyntikuluista riita-asiassa. Oikeusapua voidaan myöntää sille, joka tarvitsee asiantuntevaa apua oikeudellisessa asiassa, eikä taloudellisen asemansa vuoksi pysty itse suorittamaan sen vaatimia menoja.

Lisäksi oikeudenkäynnin voittaneella asianosaisella voi olla oikeus saada korvaus hävinneeltä asianosaiselta oikeuskäyntikuluistaan niin kuin oikeudenkäymiskaaren 21 luvussa säädetään. Oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskeva sääntely oikeudenkäymiskaaren 21 luku rakentuu täyden korvauksen periaatteelle. Tuon periaatteen mukaan hävinnyt asianosainen maksaa lähtökohtaisesti voittaneen asianosaisen oikeudenkäyntikulut kokonaisuudessaan. Tätä kulusääntelyä voidaan kutsua myös häviäjä maksaa -periaatteeksi.

Oikeudenkäynnin häviäminen voi johtaa hävinneelle asianosaiselle kohtuuttomaan lopputulokseen. Asianosainen ei ainoastaan häviä pääasiaa ja joudu kantamaan seurauksia, vaan hänen tulee myös korvata sekä omansa että vastapuolen oikeudenkäyntikulut, joiden yhteismäärä voi nousta huomattavaksi. Joten jos lopputuloksena ei tule olemaan varma voitto, tulee käräjille haluavan henkilön miettiä asiaa useita kertoja ennen asianajotoimeksiannon allekirjoittamista.

 

Me haluamme auttaa juuri Sinua sopimusten laadinnassa sekä erimielisyyksien ratkaisussa. Meidän avullamme selvitämme sopimuksiin liittyvät ongelmat sekä neuvomme sinua hankalissa tilanteissa. Kauttamme saat apua yksityisasiakkaiden kauppojen ja sopimusten luomisessa sekä yritysasiakkaiden sopimusongelmissa.

Mielestämme asiakkaan etu voi olla myös pitkällisen, kalliin ja henkisesti kuluttavan oikeudenkäyntiprosessin välttäminen. Palvelumme on erittäin kustannustehokasta, joten ottamalla meihin ennalta yhteyttä, voit säästää huomattavasti.

Jos erimielisyyksistä ei kuitenkaan päästä sopuun, autamme tapauksesta riippuen löytämään Sinulle sopivan ja asiantuntevan asianajotoimiston. Välttämättä lähin asianajotoimisto ei ole paras ja halvin vaihtoehto juuri Sinulle, joka kuitenkin haluat voittaa tapauksesi.

 

Otathan meihin rohkeasti yhteyttä sopimuksiin liittyen sekä muissa sinua askarruttavissa asioissa.

 

Kirjoittanut

Anna Peippo

 

https://yle.fi/uutiset/3-11751261

Lue lisää yllä olevasta artikkelista.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Toiminimi: 3Economix Oy  

Y-tunnus: 3205558-3  

VAT-numero: FI32055583 

3economix

© 3Economix Oy

010 212 8171
Seuraa meitä myös somessa!