fbpx
 

BlogiYhdistyksen toiminnantarkastus

13 heinäkuun, 20210

Yhdistyksen toiminnantarkastus

Oletko yhdistyksessä hallituksen jäsen tai hallituksen puheenjohtaja? Tiedätkö velvoitteesi yhdistyksen talouden hoitoon liittyvissä asioissa?

Yhdistyslain (503/1989) 38 a §:n mukaan yhdistyksen on valittava toiminnantarkastaja, jos yhdistykselle ei ole valittu tilintarkastajaa. Lain mukaan toiminnantarkastajan tehtävänä on tarkastaa yhdistyksen toiminnasta sekä hallintoa että taloutta. Tarkastus on tehtävä yhdistyksen toiminnan kannalta riittävässä laajuudessa.

Yhdistyksissä voi useinkin olla isoja omaisuuseriä ja merkittäviä tuloja. Mikäli toiminta on laajaa saattaa kyseeseen tulla myös tilintarkastajan valinta. Toiminnantarkastajalla on oltava riittävä taloudellinen ymmärrys asioista, jotta hän voi ottaa kantaa siihen, että toiminta on asianmukaisesti järjestetty ja hallitus on huolehtinut sekä kirjanpidon että tilinpäätöksen laatimisesta. Yhdistys on aina kirjanpitovelvollinen ja yhdistyksen hallituksen vastuulla on kirjanpidon asianmukainen hoito. Kirjanpito on pidettävä ns. kahdenkertaisen kirjanpidon periaatteita noudattaen.

Yhdistyksen toiminta voi olla niin laajaa, että sillä voi olla palkattua henkilökuntaa. Tällöin on muistettava myös työnantajavelvoitteet. Lisäksi yhdistyksen toiminnassa voi olla myös arvonlisäverovelvollisuuden piiriin kuuluvia toimintoja. Myös välittömän verotuksen osalta on oltava huolellinen sillä myös yleishyödyllinen yhdistys voi olla verovelvollinen.

Kirjanpidon lisäksi hallituksen on huolehdittava siitä, että hallinto on asianmukaista ja hyvin hoidettu. Toiminnantarkastajan on annettava suorittamastaan tarkastuksestaan kertomus yhdistyksen kokoukselle.

Nyt yhdistysten vuosi- ja syyskokousten tehtävänä on valita toiminnantarkastaja. Toiminnantarkastajaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota toiminnantarkastajan riittävään ammattitaitoon ja osaamiseen. Teemme toiminnantarkastuksia vankalla kokemuksella ja ammattitaidolla. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Yhdistyslaki

Taloushallinto

Kirjoittanut

Teija Launiainen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Toiminimi: 3Economix Oy  

Y-tunnus: 3205558-3  

VAT-numero: FI32055583 

3economix

© 3Economix Oy

010 212 8171
Seuraa meitä myös somessa!