Puolisoilla on oikeus saada avioero pääsääntöisesti kuuden kuukauden harkinta-ajan jälkeen. Avioeroprosessin voi käynnistää kumpi tahansa puolisoista. Avioeron myöntää käräjäoikeus. Avioeron sattuessa teemme ja toimitamme avioerohakemuksen puolestasi käräjäoikeuteen.
Avioerohakemuksessa on kaksi vaihetta. Ensimmäisen vaiheen avioerohakemus aloittaa avioeron harkinta-ajan; harkinta-ajan alkaminen riippuu siitä jätetäänkö avioerohakemus yhdessä puolison kanssa vai yksin. Kun harkinta-aikaa on kulunut kuusi kuukautta, voidaan tehdä vaihe kaksi eli hakea lopullista päätöstä avioerosta. Avioero myönnetään aina, eikä eron syitä tätä nykyä enää tutkita. Hakemuksen voivat tehdä puolisot yhdessä tai toinen puoliso yksin.
Omaisuuden ositus toimitetaan samassa järjestyksessä kuin perinnönjako. Ositussopimuksen avulla voidaan sopia puolisoiden haluamista seikoista hyvin laajasti. Lähtökohtaisesti avioerotilanteessa puolisoiden omaisuus jaetaan tasan, mutta ositussopimuksella tätä pystytään muuttamaan. Yleensä ositussopimuksessa sovitaan, kuinka omaisuudenjako tapahtuu esim. eron tai puolison menehtymisen johdosta. Ositussopimus on tehtävä kirjallisesti.
Ositussopimuksessa voidaan sopia myös lapsen elatuksesta, huollosta ja asumisesta.
Edunvalvontavaltakirja (edunvalvontavaltuutus) – lue lisää sivuiltamme kohdasta ⇒ TESTAMENTTI
Edunvalvontavaltuutuksesta on hyötyä myös nuorille ihmisille esimerkiksi onnettomuuden tai äkillisen sairauden kohdatessa. Erityisesti perheellisenä on hyvä miettiä, kuka päättäisi hädän hetkellä myös lastesi asioista.